Gulasz z soczewicą i cukinią

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Zdrowe, szybkie i smaczne danie dla zapracowanych!

  • 40 min

Składniki:

  • -ok. 2,5 szklanki soczewicy czerwonej
    -ok. 0,5 szklanki soczewicy zielonej
    -pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej
    -jedna średnia cebula
    -3-4 ząbki czosnku
    -3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -puszka fasolki czerwonej
    -4 małe cukinie
    -przyprawy (według uznania): rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, estragon
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Gulasz z soczewicą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę, czosnek i cebulę kroję w paski, przysmażam w dużym rondlu około 5 minut. Rondel zalewam wodą do około 1/2 wysokości rondla.

    Obie soczewice przepłukuję, do rondla dodaję zieloną soczewicę, gotuję około 15 minut pod przykryciem.

    Cukinię myję, na tarce ścieram na plasterki razem ze skórką, przyprawiam mocno przyprawami, wrzucam do rondla.

    Dodaję czerwoną soczewicę, koncentrat pomidorowy i dalej gotuję około 15-20 minut.
    Na koniec dodaję odsączoną fasolkę, mieszam i podaję z chlebem z masłem.

Porady

Danie będzie bardziej mięsne w smaku po dodaniu kawałków kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować