Gulasz z pulpecikami

4.51 (197 ocen)

Jest tak pyszny że znika w mgnieniu oka

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    sól i pieprz
    2 łyżki kaszy manny
    1 jajko
    2 litry bulionu drobiowego
    50 dag pieczarek
    4 duże cebule
    3 świeże papryki czerwone lub słoik papryki konserwowej
    6 ogórków konserwowych
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki ketchupu
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 łyżeczki natki pietruszki
    olej do smażenia
    2 łyżki maki pszennej
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.51 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy kaszę mannę oraz jedną drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki wielkości około 1-1,5 centymetra i smażymy na gorącym oleju na złoto około 5 minut. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  • 2. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki a pozostałe cebulę w półksiężyce, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na 3 łyżkach oleju do miękkości. Paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do bulionu dodajemy pulpeciki, koncentrat, ketchup,ziele angielskie, liście laurowe oraz mieloną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy około 30 minut. Mąkę dokładnie mieszamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy gulasz.

    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować