Gulasz z piersi kurczaka możemy podać z ziemniakami, ryżem, kluskami czy jak ja z plackami ziemniaczanymi, kto jak woli :) Szybko się robi i świetnie smakuje.
Gulasz z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyj, osusz, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej olej podsmaż cebulę, dodaj piersi z kurczaka oraz słodką wędzoną paprykę i ostrą. Wszystko podsmaż, stale mieszając dolej sos sojowy. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry dodaj do kurczaka. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski dodaj do kurczaka jak również lubczyk i rozmaryn. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty. Wszystko razem podsmaż, dolej ok 1/2 szklanki wody, duś pod przykryciem do miękkości składników.
2.Gdy wszystko będzie miękkie wlej śmietanę, przypraw jeszcze do smaku, gotuj aż śmietana się zredukuje. Smacznego!
Komentarze