Gulasz z łopatki z warzywami

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Rozgrzewający, pełen warzyw gulasz z łopatki wieprzowej to moja propozycja na jesienny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
    1 duża czerwona papryka
    1 duża marchewka lub kilka mniejszych
    1 duża cebula
    250 g pieczarek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    szczypta kurkumy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól i pieprz
    czosnek granulowany
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    5-6 ziaren pieprzu
    1 łyżka masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z łopatki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z łopatki z warzywami 1. łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w 1 centymetrową kostkę
  • Gulasz z łopatki z warzywami 2. Garnek o grubym dnie postawić na ogniu i na "sucho" bez tłuszczu podsmażać mięso, aż zrobi się lekko brązowe
  • Gulasz z łopatki z warzywami. 3. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. A marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
  • Gulasz z łopatki z warzywami 4. Do mięsa dodać tłuszcz i warzywa, oprószyć solą i podsmażać aż warzywa puszczą sok. Kiedy "warzywa" złapią kolor podlać 1 szklanką wody i dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym. Serwować z ryżem kaszą lub makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować