Gulasz z łopatki wieprzowej i mięsa wieprzowego od szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięsa pokroić w kostkę około 2cm.Dać na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć chwilę, mieszając by soki zamknęły się w mięsie.
Dolać wody tyle by mięso było przykryte.Dać liście laurowe,ziele ang.i gotować do miękkości mięsa.
Osobno na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,kiedy cebula nam się zeszkli dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć chwilę.
Gdy mięso jest już miękkie dać podsmażoną cebulę wraz z mąką.
Sos nam się zagęści( gdyby był rzadki można jeszcze roztrzepać mąkę w odrobinie wody i wlewać stopniowo do odpowiedniego zagęszczenia sosu) Dodać przyprawy wg.własnego smaku oraz paprykę w proszku.Pogotować 10min. na koniec dać śmietanę zahartowaną sosem.
Zagotować,podawać z kaszą,ziemniakami,makaronem lub pieczywem.
Komentarze