Gulasz z łopatki wieprzowej i mięsa wieprzowego od szynki

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Gulasz wyszedł przepyszny,polecam wypróbować w mojej wersji.

  • 60 min

Składniki:

  • Mięso wp.od szynki 80dkg
    • Łopatka wp.60-70dkg
    • Cebula średnia 3 szt.
    • Ziele angielskie 6 kulek
    • liście laurowe 3 szt.
    • Mąka 2 łyżki
    • śmietana 18 % 15o ml
    • Paptyka czerwona słodka 1 łyżka
    • Do smaku sól,pieprz,wegeta
    • Łyżka smalcu do obsmażenia mięsa
    • Łyżka smalcu do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z łopatki wieprzowej i mięsa wieprzowego od szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięsa pokroić w kostkę około 2cm.Dać na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć chwilę, mieszając by soki zamknęły się w mięsie.
    Dolać wody tyle by mięso było przykryte.Dać liście laurowe,ziele ang.i gotować do miękkości mięsa.
    Osobno na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,kiedy cebula nam się zeszkli dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć chwilę.
    Gdy mięso jest już miękkie dać podsmażoną cebulę wraz z mąką.
    Sos nam się zagęści( gdyby był rzadki można jeszcze roztrzepać mąkę w odrobinie wody i wlewać stopniowo do odpowiedniego zagęszczenia sosu) Dodać przyprawy wg.własnego smaku oraz paprykę w proszku.Pogotować 10min. na koniec dać śmietanę zahartowaną sosem.
    Zagotować,podawać z kaszą,ziemniakami,makaronem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować