Gulasz z kurkami i kremowym sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Soczysty gulasz z kurkami i kremowym sosem podany z chrupiącą pajdą chleba.

  • 60 min

Składniki:


  • - łopatka wieprzowa - 400 g
    - ocet jabłkowy - 1 łyżka
    - olej - 30 ml
    - sos sojowy - 4 łyżki
    - czosnek granulowany - 1 łyżeczka
    - papryka słodka - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
    - czosnek - 2 ząbki
    - cebula - 1 szt
    - kurki marynowane - 100 g
    - masło - 1 łyżka
    - mleko - 50 ml
    - mąka pszenna - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z kurkami i kremowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso myjemy i osuszamy.

    W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem.

    Powstałą marynatą nasmarowac mięso i włożyc do lodówki
    ( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )

    Kurki odsączamy z zalewy.

    Cebulę drobno siekamy.

    Czosnek przeciskamy przez praskę.

    Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub garnka.

    Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony.

    Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci.

    uważajmy by czosnek się nie przypalił!

    Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut.

    Pilnujemy , by mięso miało wodę
    ( w razie potrzeby podlewamy ).

    Na patelni rozgrzewamy masło.

    Dodajemy kurki i pozostałą cebulę.

    Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy.

    10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki.

    Mąkę rozrabiamy z mlekiem.

    Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy.

    Gotujemy ok. 4-5 minut.

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować