Gulasz z karkówki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, a potem na kawałki. Lekko oprószam wszystko mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam kawałki karkówki, lekko je solę i smażę na dość ostrym ogniu z obu stron, powinny się lekko zezłocić. Dokładam pokrojone grubo cebule i marchewki w plasterkach, dodaję liście laurowe i pod przykryciem smażę razem, mieszając, ok. 5 minut. Dolewam połowę płynu i duszę pod pokrywką, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaję posiekany czosnek i pokrojoną w grube kawałki paprykę, doprawiam do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem. Jeśli sosu jest za mało, dolewam trochę płynu. Duszę jeszcze kilka minut. Gdy karkówka jest bardzo mięciutka, dodaję masło, doprawiam wszystko jeszcze raz do smaku. Podaję z kaszą gryczaną.
Komentarze