Gulasz z karkówki z warzywami

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś przygotowałam gulasz z karkówki wieprzowej, z czerwoną papryką, marchewką, cebulą i czosnkiem. Z kaszą gryczaną smakował jak niebiańsko :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 600 g. karkówki wieprzowej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    2 cebule
    2 marchewki
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    do 1,5 szklanki wody lub bulionu
    1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    sól, pieprz do smaku
    posiekana natka zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z karkówki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j6ihb4 1. Przygotowanie:
    Mięso kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, a potem na kawałki. Lekko oprószam wszystko mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam kawałki karkówki, lekko je solę i smażę na dość ostrym ogniu z obu stron, powinny się lekko zezłocić. Dokładam pokrojone grubo cebule i marchewki w plasterkach, dodaję liście laurowe i pod przykryciem smażę razem, mieszając, ok. 5 minut. Dolewam połowę płynu i duszę pod pokrywką, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaję posiekany czosnek i pokrojoną w grube kawałki paprykę, doprawiam do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem. Jeśli sosu jest za mało, dolewam trochę płynu. Duszę jeszcze kilka minut. Gdy karkówka jest bardzo mięciutka, dodaję masło, doprawiam wszystko jeszcze raz do smaku. Podaję z kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować