Dowolna ilość leśnych grzybów
Składniki zalewy:
2,5 l wody
0,5 l octu
5 łyżek cukru
3 łyżki soli
4 – 5 cebul
Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
Grzyby marynowane niepasteryzowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, pokroić i podgotować do miękkości. Cebulę obrać pokroić w piórka. Następnie wrzucić na lekko osolony wrzątek i parzyć, aż stanie się miękka, ale nadal chrupiąca. Wszystkie składniki zalewy zagotować i wrzucić do niej przygotowane uprzednio grzyby oraz cebulę. Wszystko razem gotować ok. 5 minut. Gdy grzyby będą lekko ,,pyrkały” wkładać do słoików natychmiast zakręcić i obrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką, zostawić w ten sposób do ostygnięcia. Nie trzeba ich pasteryzować.
Komentarze