Grzyby faszerowane czosnkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z książki "Kuchnia Antyrakowa"

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - grzyby (duże): 12 sztuk
    - masło: 60 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - natka pietruszki: 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - pieprz do smaku: 1 szczypta

Grzyby faszerowane czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć i oczyścić. Oddzielić kapelusze od trzonków; zachować trzonki. Kapelusze polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  • 2. Przygotować farsz: obrać i umyć cebulę, następnie pokroić ją w grubą kostkę. Obrać i umyć czosnek, a następnie zmiażdżyć go płaską powierzchnią noża.
  • 3. Do miski od miksera włożyć cebulę, czosnek, trochę natki pietruszki, dodać masło o temperaturze pokojowej, posiekane w kostkę. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Dorzucić trzonki grzybów i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem.
  • 4. Kapelusze grzybów napełniać czosnkowo-maślanym farszem za pomocą woreczka do wyciskania kremu.
  • 5. Dno blachy lub naczynia żaroodpornego polać oliwą z oliwek. Ułożyć na dnie faszerowane grzyby i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy