Grzyby faszerowane czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby umyć i oczyścić. Oddzielić kapelusze od trzonków; zachować trzonki. Kapelusze polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
2.Przygotować farsz: obrać i umyć cebulę, następnie pokroić ją w grubą kostkę. Obrać i umyć czosnek, a następnie zmiażdżyć go płaską powierzchnią noża.
3.Do miski od miksera włożyć cebulę, czosnek, trochę natki pietruszki, dodać masło o temperaturze pokojowej, posiekane w kostkę. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Dorzucić trzonki grzybów i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem.
4.Kapelusze grzybów napełniać czosnkowo-maślanym farszem za pomocą woreczka do wyciskania kremu.
5.Dno blachy lub naczynia żaroodpornego polać oliwą z oliwek. Ułożyć na dnie faszerowane grzyby i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze