Grzybowe pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:Grzyby odcedzamy na sitku z zalewy , przelewamy pod bieżącą wodą , kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy , siekamy drobno.
Do miski przekładamy mięso , grzyby oraz cebulę , doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy.
3.Dłońmi formujemy małe pulpety , każdego obtaczamy w mące pszennej.
4.Sos: Pieczarki obieramy , kroimy w pół plasterki , szklimy je na rozgrzanym maśle.
5.Zalewamy bulionem , doprowadzamy do zagotowania w między czasie wsypujemy koperek oraz doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
6.Do garnka z sosem wkładamy pulpety , gotujemy na wolnym ogniu o 20 min.
7.Mąkę mieszamy energicznie ze śmietaną oraz paroma łyżkami sosu , przelewamy do garnka delikatnie mieszamy zagęszczając sos na wolnym ogniu.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami , kaszą lub makaronem.
Komentarze