Zupa grzybowa na bulionie cielęcym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Propozycja na bardzo aromatyczną, smaczną i pożywną zupę grzybową, przygotowaną na intensywnym bulionie cielęcym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - porcja giczy cielęcej
    - włoszczyzna
    - 2 garści suszonych grzybów
    - 5 ziemniaków
    - 1 cebula biała
    - 4 łyżki śmietany
    - słodki sos sojowy
    - plaster masła
    - mały pęczek koperku
    - majeranek
    - pieprz czarny
    - listek laurowy
    - ziele angielskie
    - szczypta pieprzu cayenne
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa na bulionie cielęcym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
  • 2. Gicz cielęcą zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i ściągamy pojawiający się "szum", następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz włoszczyznę i gotujemy około 1 godziny do momentu powstania intensywnego bulionu. Gotowy bulion przecedzamy.
  • 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Grzyby gotujemy w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ścigając powstającą piankę, a następnie dolewamy około 1 litr bulionu, posiekany koperek, 1,5 łyżeczki majeranku i cebulkę zeszkloną na maśle. Wszystko gotujemy przez około 10 minut.
  • 4. Na koniec do zupy dodajemy pokrojone drobno lub starte na tarce o grubych oczkach 2 marchewki, 1 pietruszkę (z bulionu) oraz ugotowane ziemniaki. Całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz sosem sojowym, ponownie zagotowujemy i gotowe! Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować