To jesienna przystawka z boczkiem i z sezonowymi, najpyszniejszymi o tej porze roku gruszkami. Połączenie gruszek z serem pleśniowym jest przepyszne. Tak podane gruszki wyglądają bardzo elegancko i wykwintnie, czyli tak jak lubię:).
Składniki:
Składniki na 8 sztuk:
• 4 gruszki,
• 8 plasterków wędzonego boczku,
• 3 ziarenka pieprzu,
• 3 liście laurowe,
• 2 szklanki białego wina,
• 1 szklanka wody,
• Ok 5 dag sera żółtego,
• Ok 5 dag sera pleśniowego,
• tymianek do smaku,
• Pieprz do smaku,
• łyżka posiekanej natki pietruszki,
• sok z cytryny,
Gruszkowa przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy. Obrane skrapiamy sokiem z cytryny.
2.W garnku zagotowujemy wino z wodą , liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Do garnka dodajemy gruszki i gotujemy je około 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Przestudzone gruszki przecinamy na połowy i wyjmujemy gniazda nasienne.
3.Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Dodajemy do nich tymianek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy otwory w gruszkach (dokładnie ubijamy nadzienie, by weszło go jak najwięcej).
5.Każdą napełnioną połówkę owijamy plasterkiem boczku.
Napełnione i owinięte gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 15-20 minut do momentu jak boczek się przytopi i zrumieni (190°C).
Komentarze