Robię je każdego roku, gruszki pochodzą z mojego ogródka. Są pyszne, dodatek pigwy sprawia że gruszki nie ciemnieją i zachowują swój naturalny wygląd i smak.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki:
Syrop:
1 litr wody
1/2 kg cukru
1 kg twardych gruszek
1-2 dojrzałe jabłuszka pigwy
Gruszki w syropie z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: składniki na syrop zagotować do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki, ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Na wierzchu ułożyć połówkę jabłuszka pigwy, zalać syropem. Słoiki ustawić w dużym garczku, zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Gorące odwrócić zakrętką w dół, wystudzić.
Komentarze