Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem

0 (0 ocen)

Czekoladowy krem z kardamonem w połączeniu ze słodkimi gruszkami tworzy deser o szczególnym charakterze. Całość otulona płatkami czekolady.

Składniki:


  • 100g czekolady gorzkiej
    100g czekolady mlecznej
    2 gruszki
    200g śmietanki kremówki 36%
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 50g czekolady gorzkiej i 50g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • image-1qa7y41 2. Piłeczki lub inne okrągłe przedmioty zawinąć w folię spożywczą i zanurzać w czekoladzie. Tylko tak, aby utworzyć płatek o szerokości ok 3cm. Odstawić do wystudzenia, zapewniając stabilność piłeczkom. Kiedy czekolada zastygnie ściągnąć płatki z foli spożywczej. Zakładając jeden na drugi zlepiać odrobiną rozpuszczonej czekolady nadając kształt kielichów.
  • image-28ddt0p 3. Rozpuścić pozostałą czekoladę dodając kardamon. Zimną kremówkę ubić, odkładając 2 -3łyżki do dekoracji, i dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę. Gruszki (u mnie z syropu) pokroić w drobną kostkę i nałożyć do czekoladowych kielichów. Krem czekoladowy włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na gruszki. Nałożyć białą, ubitą śmietankę (dodałam szczyptę kardamonu) Wcisnąć kawałek gruszki i listek mięty. Schłodzić. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy