gruszczok - ciasto z ulęgałek

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Gruszczok to ciasto z ulęgniętych małych gruszek "ulęgałek". W tradycyjnym przepisie do wykonania tego ciasta potrzebne były tylko ulegałki i mąka, jednak moja babcia by wzbogacić smak tego ciasta dodawała jeszcze jajka i cukier do smaku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • forma o wymiarach 20x40cm:

    3 kg ulęgniętych gruszek ulęgałek (małych gruszek z gruszy polnej)
    około 3 szklanek mąki pszennej, ilość zależy od wilgotności gruszek
    szklanka mąki kokosowej
    6 jajek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier brązowy, ilość zależy od smaku ulęgałek
    opcjonalnie ziarno kardamonu
    opcjonalnie pół łyżeczki zmielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Gruszczok - ciasto z ulęgałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wvuvll 1. Ulęgnięte ulęgałki obieramy z szypułki. Następnie szatkujemy za pomocą tasaka w kształcie ósemki.
  • image-0qe8o12 2. Do drobno poszatkowanych owoców dodajemy mąki, proszek do pieczenia, jajka i cukier(ilość cukru zależy od tego jak bardzo słodkie są owoce) ja dałam 2 szklanki do środka i pół szklanki na wierzch ciasta by powstała chrupiąca skorupka na wierzchu. Aby podkreślić smak gruszek można dodać rozkruszone ziarno kardamonu, bez łuski i zmielony cynamon. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję.
  • image-0lrlw3s 3. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy cukrem, tak by w trakcie pieczenia powstała chrupiąca skorupka. Ciasto pieczemy około 1,5 godziny w 180-190 stopniach C. Przestygnięte ciasto przekładamy na deskę. Kroimy i podajemy po zupełnym ostygnięciu.

Porady

W tradycyjnym przepisie z okresu międzywojennego jest tylko mąka pszenna, ja jednak dodaję trochę mąki kokosowej, która chłonie wilgoć z gruszek, dzięki temu ciasto nie jest gumowate, jednak pozostaje przyjemnie wilgotne. Naturalne dla tego ciasta jest to, że nawet po upieczeniu jest ono wilgotne, dlatego podczas pieczenia nie sprawdzi się metoda suchego patyczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować