" Grubaśne sodziaki "

4.5 (184 ocen)

  • 5 min

Pyszne , pulchne , śmietanowe paczuszki z cukrem pudrem.

  • 5 min

Składniki:


  • - mąka - 250 g
    - jajka - 1 duże lub 2 małe
    - śmietana 18% kwaśna - ok. 100 ml
    - soda - 1 łyżeczka
    - cukier - 3 łyżki
    - sól - szczypta

    Dodatkowo:
    - cukier puder do posypania
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

" grubaśne sodziaki " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sodziaki 1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
    ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).

    Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

    Kroimy na romby.

    Smażyć na głęboki oleju po ok. minutce z każdej strony.

    Osuszamy na papierowym ręczniku.

    Posypujemy cukrem pudrem.

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować