Jest to ciekawa alternatywa wykorzystania czerwonych buraków. Bardzo zdrowa, smaczna, pożywna propozycja na sałatkę, a przede wszystkim tania i szybka w wykonaniu. Polecam!
45 min
Składniki:
Składniki sałatki:
4 mniejsze czerwone buraki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 kostka rosołowa
100 g ryżu
kilka ziarenek czarnego pieprzu
listki pietruszki do ozdoby
Grillowane buraki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik ustawić na 170 stopni. Przygotować wszystkie potrzebne składniki do wykonania sałatki. Warzywa wyczyścić i obrać. Pokroić na większe kawałki, wedle uznania. Blachę wysmarować oliwą i wrzucić na nią posiekane buraki, obtoczyć je jeszcze w oliwie i włożyć do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach do buraków dorzucić resztę pokrojonych warzyw: marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek i do tego dorzucić kilka ziarenek czarnego pieprzu. Wszystko jeszcze musi się grillować kolejne 20 minut. W tym czasie przygotować ryż. Czas przygotowanie ryżu to 15-20 minut. Na małym ogniu, na odrobinę oleju wrzucić suche ziarenka ryżu i potrzymać 1 minutę, następnie dolać do ryżu 1,5 szklanki wody. Mieszać. Przykryć pokrywką. Po 10 minutach dodać do wody kostkę rosołową i wymieszać. Przykryć. Gotować tak jeszcze 5-10 minut, w zależności od miękkości ryżu. Po ugotowaniu ryż przelać zimna wodą i odstawić, aby ściekła woda. W tym czasie wyciągami warzywa z piekarnika, odstawiamy, aby ostygły. Wszystko razem mieszamy i polewamy oliwą z cytryną. Tak oto przygotowaną sałatkę ozdabiamy na talerzu listkami pietruszki i podajemy do stołu. Smacznego!
Komentarze