GRILLOWANA PAPRYKA po ŚRÓDZIEMNOMORSKU

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Cały rok czekam na letni sezon, żeby przygotować tą paprykę. Podana ze świeżym pieczywem lub na włoskiej grzance (bruschetta) jest wyśmienita. Idealny dodatek do serów i wędlin. Musicie koniecznie spróbować!

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże mięsiste czerwone lub żółte papryki
    ok.10 filecików anchois
    garść zielonych oliwek
    kapary (opcjonalnie)
    1 ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    świeża pietruszka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Grillowana papryka po śródziemnomorsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GRILLOWANA PAPRYKA 1. Paprykę dokładnie umyć, a następnie ułożyć na blaszce (najlepiej wyłożonej folią aluminiową). Skropić oliwą i dłońmi rozsmarować ją po całej papryce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-45 min. Najlepiej włączyć funkcję grilla i umieścić blaszkę jak najwyżej. Skórka papryki powinna się lekko przypalć. W czasie pieczenia 1-2 razy odwrócić papryki, w ten sposób przypiecze sie ze wszystkich stron.
  • GRILLOWANA PAPRYKA 2. Upieczoną paprykę wyciągnąć z piekarnika i szczelnie!!! przykryć foliaaluminiową lub wsadzić papryki do papierowego wroka (np. po chlebie i szczelnie zamknąć), a następnie pozostawić, aby papryka przestygła. Ta faza jest bardzo ważna folia(torba) sprawi, że skórka papryki odejdzie od miąższu i będzie bardzo łatwo ją obrać.
  • GRILLOWANA PAPRYKA 3. Przestudzone papryki obrać dłońmi ze skórki.
  • GRILLOWANA PAPRYKA po ŚRÓDZIEMNOMORSKU 4. Paprykę pokroić na dość szerokie paski.
  • GRILLOWANA PAPRYKA po ŚRÓDZIEMNOMORSKU 5. W misce wymieszać paprykę z wypestkowanymi i pokrojonymi oliwkami, kaparami, rozdrobnionymi filecikami anchoi, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem (przekrojonym na pół, ma jedynie oddać swój aromat) i ok. 4 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą.
  • 6. Przykryć i włożyć do lodówki na min. 1 godz., żeby smaki się przegryzły.
  • 7. Wyjąć z lodówki godzinę przed spożyciem i usunąć czosnek. Podawać ze świeżym pieczywem lub na włoskiej grzance (bruschetta). Idealny dodatek do serów i wędlin. Polecam gorąco!
    Buon Appetito!

Porady

Paprykę można ugrillować na tradycyjnym grillu, a nsępnie zawinąć szczelnie w folię lub papierową torbę i postępować zgodnie z przepisem. Papryka przygotowana w ten sposób jest lekko mięsista, soczysta, a dzięki temu, że obrana ze skórki jest lekko strawna. Paprykę piec/grillować w całości (nie oczyszczać z nasion) w ten sposób nie wypłynie z niej sok i będzie smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Kapary Oliwki Papryka Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Grillowana papryka nadziewana kaszanką i pieczarkami

To może cię zainteresować