Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ i odłożyć go na bok. Połówki cukinii oprószyć lekko solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek.
2.Grillować na patelni lub w piekarniku po 5 minut z każdej strony.
3.Na łyżce oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać zmielone mięso i smażyć, mieszając od czasu do czasu. Dodać keczup, pokrojony miąższ cukinii, następnie wlać bulion i zagotować. Przykryć rondel i dusić mięso do miękkości, pod koniec zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Odstawić z ognia, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i keczup, doprawić majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, wymieszać.
4.Mięsnym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii. Na wierzchu ułożyć kawałki sera mozzarella.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 - 20 minut, aż cukinia będzie miękka.
Porady
*w wersji ekonomicznej można zwiększyć ilość ugotowanej kaszy, wtedy otrzymamy więcej porcji.
Komentarze