Grillowany stek z polędwicy wołowej

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

marynowany trawą żubrową, ubrany kremem z wątróbki i kruszonką z pieczonych kasztanów na postumencie ziemniaczano - selerowej babki z pieczonym w boczku porem i sosem estragonowym

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - polędwica wołowa: 360 gramów
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
    - trawa żubrowa kilka źdźbeł: 10 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - wątróbka drobiowa: 100 gramów
    - koniak lub winiak, ewentualnie czerwone wino: 1 szklanka
    - masło: 100 gramów
    - zioła – wybór: 1 szczypta
    - kasztany: 60 gramów
    - ziemniaki: 140 gramów
    - seler: 80 gramów
    - boczek: 60 gramów
    - jajka: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana i pszenna: 1 łyżka
    - por: 80 gramów
    - estragon suszony Kamis: 1 szczypta
    - sól prowansalska Kamis: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy w młynku Kamis: 1 szczypta
    - musztarda Specialite z zielonym pieprzem młotkowanym Kamis: 1 łyżka
    - sos pieczeniowy: 1 szklanka
    - papier do pieczenia Saga: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Grill

Grillowany stek z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej oczyszczoną oraz zamarynowaną w trawie żubrowej, czerwonym winie, musztardzie z zielonym pieprzem, czosnku i oleju polędwicę wołową grillujemy z każdej strony, do pojawienia się charakterystycznych pasków. Później dopiekamy ją w piecu w zależności od stopnia wysmażenia.
  • 2. Wątróbkę czyścimy z błon i marynujemy w mleku. Na patelni przesmażamy cebulę i czosnek, po zeszkleniu dodajemy wątróbkę i przesmażamy ponownie dodając zioła i koniak - nie solimy! . Tak przygotowaną bazę miksujemy z dodatkiem dużej ilości zimnego masła na jednolitą masę oraz doprawiamy.
  • 3. Kasztany prażymy w piecu na papierze do pieczenia, obieramy i po ostygnięciu miksujemy na sypko.
  • 4. Do ziemniaczanej babki miksujemy surowe ziemniaki na jednolitą drobną masę. Tak samo robimy z selerem. Przesmażamy trochę boczku, cebuli i czosnku i dodajemy do wymieszanej masy na babkę. Po ostygnięciu doprawiamy. Odcedzamy z nadmiaru wody i wrzucamy masę do wcześniej natartej masłem foremki, zapiekamy w piecu na ok 180 stopni i 25 minut na papierze do pieczenia. Sprawdzamy wykałaczką - gdy po wbiciu jest sucha odstawiamy do wystygnięcia.
  • 5. Pora parzymy we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie z lodem, kroimy na mniejsze kawałki, które owijamy boczkiem i zapiekamy w piecu. W garnku przesmażamy cebulę i trochę czosnku, karmelizujemy, dodajemy trochę czerwonego wina i estragon.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować