marynowany trawą żubrową, ubrany kremem z wątróbki i kruszonką z pieczonych kasztanów na postumencie ziemniaczano - selerowej babki z pieczonym w boczku porem i sosem estragonowym
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
- polędwica wołowa: 360 gramów
- olej do smażenia: 0.5 szklanki
- trawa żubrowa kilka źdźbeł: 10 sztuk
- cebula: 1 sztuka
- wątróbka drobiowa: 100 gramów
- koniak lub winiak, ewentualnie czerwone wino: 1 szklanka
- masło: 100 gramów
- zioła – wybór: 1 szczypta
- kasztany: 60 gramów
- ziemniaki: 140 gramów
- seler: 80 gramów
- boczek: 60 gramów
- jajka: 1 sztuka
- mąka ziemniaczana i pszenna: 1 łyżka
- por: 80 gramów
- estragon suszony Kamis: 1 szczypta
- sól prowansalska Kamis: 1 szczypta
- pieprz kolorowy w młynku Kamis: 1 szczypta
- musztarda Specialite z zielonym pieprzem młotkowanym Kamis: 1 łyżka
- sos pieczeniowy: 1 szklanka
- papier do pieczenia Saga: 1 opakowanie
Grillowany stek z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej oczyszczoną oraz zamarynowaną w trawie żubrowej, czerwonym winie, musztardzie z zielonym pieprzem, czosnku i oleju polędwicę wołową grillujemy z każdej strony, do pojawienia się charakterystycznych pasków. Później dopiekamy ją w piecu w zależności od stopnia wysmażenia.
2.Wątróbkę czyścimy z błon i marynujemy w mleku. Na patelni przesmażamy cebulę i czosnek, po zeszkleniu dodajemy wątróbkę i przesmażamy ponownie dodając zioła i koniak - nie solimy! . Tak przygotowaną bazę miksujemy z dodatkiem dużej ilości zimnego masła na jednolitą masę oraz doprawiamy.
3.Kasztany prażymy w piecu na papierze do pieczenia, obieramy i po ostygnięciu miksujemy na sypko.
4.Do ziemniaczanej babki miksujemy surowe ziemniaki na jednolitą drobną masę. Tak samo robimy z selerem. Przesmażamy trochę boczku, cebuli i czosnku i dodajemy do wymieszanej masy na babkę. Po ostygnięciu doprawiamy. Odcedzamy z nadmiaru wody i wrzucamy masę do wcześniej natartej masłem foremki, zapiekamy w piecu na ok 180 stopni i 25 minut na papierze do pieczenia. Sprawdzamy wykałaczką - gdy po wbiciu jest sucha odstawiamy do wystygnięcia.
5.Pora parzymy we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie z lodem, kroimy na mniejsze kawałki, które owijamy boczkiem i zapiekamy w piecu. W garnku przesmażamy cebulę i trochę czosnku, karmelizujemy, dodajemy trochę czerwonego wina i estragon.
Komentarze