Grillowany pstrąg tęczowy z sałatką z kuskus

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zdrowy i pożywny obiad z rybką w roli głównej. Pyszna kompozycja smaków i aromatów.

  • 20 min

Składniki:

  • Ryba:
    300 g fileta z pstrąga tęczowego, łososiowego ze skórą
    1/2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Sałatka:
    100 g kuskus
    1/2 średniej czerwonej papryki
    1 mała cebula
    150 g żółtej fasoli szparagowej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    sól (do smaku)
    pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Grill

Grillowany pstrąg tęczowy z sałatką z kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka: Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować na półtwardo na parze. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do kuskusu dodać fasolkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i natkę pietruszki. Dodać olej, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ryba: Pstrąga podzielić na porcje. Natrzeć olejem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować na mocno rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) z obu stron na złoty kolor po około 2 minuty, z każdej strony, zaczynając od strony skóry. Podawać od razu po przygotowaniu z sałatką z kuskus.

Porady

Pstrąga będzie najsmaczniejszy jeśli będziemy grillować go krótko na dobrze rozgrzanej patelni lub grillu. Zbyt długo trzymany na ogniu będzie suchy i niesmaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować