Zdrowy i pożywny obiad z rybką w roli głównej. Pyszna kompozycja smaków i aromatów.
20 min
Składniki:
Ryba:
300 g fileta z pstrąga tęczowego, łososiowego ze skórą
1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka oleju rzepakowego
Sałatka:
100 g kuskus
1/2 średniej czerwonej papryki
1 mała cebula
150 g żółtej fasoli szparagowej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Grillowany pstrąg tęczowy z sałatką z kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatka: Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować na półtwardo na parze. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do kuskusu dodać fasolkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i natkę pietruszki. Dodać olej, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ryba: Pstrąga podzielić na porcje. Natrzeć olejem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować na mocno rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) z obu stron na złoty kolor po około 2 minuty, z każdej strony, zaczynając od strony skóry. Podawać od razu po przygotowaniu z sałatką z kuskus.
Porady
Pstrąga będzie najsmaczniejszy jeśli będziemy grillować go krótko na dobrze rozgrzanej patelni lub grillu. Zbyt długo trzymany na ogniu będzie suchy i niesmaczny.
Komentarze