Dziś mam dla Was przepis na przepysznego, soczystego kurczaka ( oczywiście na ostro, bo tak lubię najbardziej ) z warzywnym tagliatelle i białą kaszą gryczaną prażoną na cydrze.Jest nie tylko smacznie, ale i zdrowo!
35 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
MIĘSO:
* filet z kurczaka – 100 g
* świeża chili – 0,5 szt
* czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżka
* jogurt naturalny – 1 łyżka
* sól, pieprz czarny, papryka słodka – po 1 łyżeczce
Grillowany kurczak z warzywnym tagliatelle i prażoną w cydrze białą kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z posiekanego chili, czosnku , soli, pieprzu , papryki, jogurtu i oliwy robimy marynatę.
Wkładamy oczyszczonego, lekko rozbitego i lekko naciętego kurczaka, zawijamy w folię i marynujemy ( im dłużej w marynacie tym smak będzie intensywniejszy).
Po zamarynowaniu układamy na grillu i smażymy kilka minut a każdej strony.
TAGLIATELLE WARZYWNE:
Z oczyszczonej cukinii i marchwi za pomocą obieraczki wycinamy paski.
Gotujemy na parze przez kilka minut ( aż będą al dente ), posypując odrobiną soli.
Z upieczonego buraka wycinamy „gałki”
DODATKOWO:
Cebulkę siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy kaszę gryczaną, przesmażamy i zalewamy cydrem.
Całość przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż cydr odparuje.
Po wyparowaniu cydru kasza podlewamy bulionem warzywnym i prażymy do momentu aż będzie al dente.
CAŁOŚĆ:
Grillowanego kurczaka podajemy z kaszą i przygotowanym warzywnym tagliatelle.
Komentarze