Grillowany halloumi z krewetkami i pastą z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeży groszek (surowy) przełóżcie do malaksera, wlejcie sok z połowy cytryny, dodajcie pietruszkę, pieprz oraz szczyptę soli. Jeżeli nie macie 100% pewności co do świeżości groszku, na wszelki wypadek radzę podgotować go kilka minut na parze.
2.Zmiksujcie całość, a następnie dodajcie kilka łyżek oliwy extra vergine, i zmiksujcie składniki ponownie – aż do uzyskania gładkiej pasty.
3.Przygotujcie sos – wymieszajcie trochę soku z cytryny z oliwą extra vergine oraz glassą balsamiczną. Używam glassy, by uzyskać sos o gęstszej konsystencji i wyraźnym, słodkawym posmaku. Dodajcie połowę posiekanej papryczki chilli (bez pestek) oraz przyprawy (pieprz, oregano, wędzona papryka, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir).
4.Krewetki obtoczcie w odrobinie oleju i pieprzu oraz szczypcie wędzonej papryki.
5.Przekrójcie halloumi na dwa cieńsze plastry.
6.Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie jednocześnie halloumi (bez użycia dodatkowego tłuszczu) oraz krewetki.
7.Na talerz wyłóżcie porcję pasty z groszku, na niej ułóżcie plaster halloumi, a na nim kilka (tu: 5) krewetek.
8.Polejcie sosem krewetki i ser, oraz talerz dookoła potrawy. Danie oraz talerz posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze