Grahamki żytnio-razowe

0 (0 ocen)

  • 1 min

Polecam, bo są naprawdę rewelacyjne...

  • 1 min

Składniki:

  • -500g mąki (ja użyłam: 200 g mąki graham; 200 g mąki żytniej razowej; 100 g mąki pszennej)
    -330 ml letniej wody
    -1 jajo
    -2 łyżki oliwy z oliwek lub 1 łyżka masła
    -2 łyżki mleka
    -1 op. drożdży instant (są lepsze od świeżych, bo nie pozostawiają nieprzyjemnego posmaku drożdży)
    -sól do smaku
    -dowolne ziarna
    -rozkłócone jajo do posmarowania bułek

Grahamki żytnio-razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grahamki 1. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie lub umieszczamy w automacie do wypieku chleba i ustawiamy program "ciasto zagniatane" (tylko zagniatanie ciasta - bez pieczenia). Jeśli wyrabiamy ręcznie - zagniatamy dokładnie i odstawiamy na 20 min., by ciasto odpoczęło. Następnie raz jeszcze zagnieść i formować bułki. Posmarować jajem, posypać ziarnami (docisnąć delikatnie) i piec na papierze do pieczenia ok. 30 min w 190 st. C. Najbezpieczniej jest sprawdzać bułki patyczkiem. Studzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy