Grochówka na kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch zalewamy wodą i zostawiamy najlepiej na całą noc.
Do wody dodajemy umyte mięso. Gotujemy na małym ogniu do wytrącenia się białka, które zbieramy łyżką i wylewamy.
Dodajemy obrane 2 marchewki, 2 pietruszki i listki laurowe.
2.Na patelni smażymy obraną i pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem i startą trzecią marchewką. Dosypujemy przyprawy i dalej smażymy na małym ogniu.
3.Do wywaru wkładamy pół pęczka natki pietruszki, drugą część drobniutko kroimy i odkładamy do posypania gotowej zupy. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy i obieramy.
Do wywaru wrzucamy odcedzony i przepłukany groch. Po kilku minutach wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz całą zawartość patelni. Mieszamy i gotujemy do miękkości grochu i ziemniaków. Przyprawiamy wg uznania i wrzucamy obrane mięso.
Podajemy na talerzu posypaną natką.
Komentarze