Głąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wsypujemy do 200ml wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Mięso razem ze słoniną mielimy w maszynce. Gdy kasza lekko przestygnie dodajemy mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
2.Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy główkę na kilka minut do wrzącej wody. Gdy liście lekko zmiękną oddzielamy je od siebie, następnie wycinamy twarde nerwy. Na liściach układamy farsz i formujemy gołąbki. Gołąbki razem z umytą papryką układamy w koszykach parowaru i parujemy przez 40 minut.
3.Ugotowane gołąbki odstawiamy w ciepłe miejsce. Paprykę przecinamy na pół (sok, który z niej wypłyną zachowujemy!), usuwamy pestki i skórkę. Miąższ kroimy na kawałki.
4.Sos znajdujący się na tacce na skropliny w parowarze przelewamy do rondelka, następnie dodajemy sok z papryki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 - 3 minut. Do sosu dodajmy pokrojoną paprykę i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Gdy sos lekko ostygnie dodajemy jogurt i ponownie miksujemy.
5.Gołąbki podajemy z sosem i ewentualnie z białym pieczywem.
Komentarze