Gorąca czekolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gorąca czekolada: W garnuszku podgrzać śmietankę (nie dopuścić do wrzenia!). Do gorącej dodać posiekaną czekoladę i odłożyć na bok na kilka minutek, po czym wymieszać. Czekolada powinna się rozpuścić. Jeśli tak się nie stanie masę należy umieścić na chwilkę w mikrofalówce lub ponownie podgrzać na małym ogniu. Do śmietany z czekoladą wlać gorące mleko i energicznie wymieszać. Na koniec wsypać przesiane kakao, ponownie wymieszać i przelać do dwóch wysokich szklanek.
2.Śmietankę do dekoracji ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na gorącą czekoladę. Wierzch oprószyć odrobiną kakao. Podawać od razu. Smacznego!
Komentarze