Gorąca czekolada z bitą śmietaną

4.48 (166 ocen)

Domowa, podana na gorąco tuż po przyrządzeniu i uwieńczona kleksem bitej śmietany to marzenie niejednego łasucha.

Składniki:

  • Składniki: (na 2 porcje)

    Gorąca czekolada:
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    100 g mlecznej czekolady
    3/4 szkl gorącego mleka
    1 łyżeczka ciemnego naturalnego kakao
    szczypta cynamonu

    Dodatkowo:
    200 ml śmietanki kremówki 30% do dekoracji
    1 łyżka cukru pudru
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gorąca czekolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorąca czekolada: W garnuszku podgrzać śmietankę (nie dopuścić do wrzenia!). Do gorącej dodać posiekaną czekoladę i odłożyć na bok na kilka minutek, po czym wymieszać. Czekolada powinna się rozpuścić. Jeśli tak się nie stanie masę należy umieścić na chwilkę w mikrofalówce lub ponownie podgrzać na małym ogniu. Do śmietany z czekoladą wlać gorące mleko i energicznie wymieszać. Na koniec wsypać przesiane kakao, ponownie wymieszać i przelać do dwóch wysokich szklanek.
  • 2. Śmietankę do dekoracji ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na gorącą czekoladę. Wierzch oprószyć odrobiną kakao. Podawać od razu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować