Golonka w piwie z miodową glazurą

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiana przez mojego tatę, konesera polskiej kuchni.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 liści laurowych
    6 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu czarnego
    4 średniej wielkości golonki
    2 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki majeranku
    3 średniej wielkości marchwie
    1 średniej wielkości pietruszka
    1 pora
    2 duże cebule
    ½ selera
    3 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    cukier
    1,5 szklanki piwa ciemnego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka w piwie z miodową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Golonki gotować razem z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem przez 40 minut(zbierając szlam), następnie dodać marchew, por, pietruszkę, seler i gotować przez kolejne 35 minut na wolnym ogniu. Miód, musztardę, posiekany czosnek pieprz cukier i piwo wymieszać. Ugotowane golonki ułożyć na blasze razem z ugotowanymi warzywami i pokrojoną w ćwiartki cebulą. Polać sosem miodowym i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 40 minut.

Porady

Pasuje z zasmażaną kiszoną kapustą i kuflem zimnego piwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować