Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Uwielbiam gołąbki z różnymi kaszami, tym razem padło na pęczak.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 szklanki kaszy pęczak
    1 zielona papryka
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki suszonych pomidorów
    1 jajko
    pęczek natki pietruszki
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    bulion mięsny luba warzywny
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z główki kapusty wciąć głąb, liście sparzyć w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Delikatnie zdjąć liście i wyciąć zgrubienia.
    Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Do miski wrzucić kaszę, podsmażone warzywa, suszone pomidory, pokrojoną natkę pietruszki, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
    Nakładać farsz na liście i ciasno zwijać.
    Dno naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać gołąbki, podlać bulionem i dusić przykryte na wolnym ogniu do miękkości, od czasu do czasu sprawdzając stan bulionu. Gotowe podawać podsmażone na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować