Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z główki kapusty wciąć głąb, liście sparzyć w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Delikatnie zdjąć liście i wyciąć zgrubienia.
Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Do miski wrzucić kaszę, podsmażone warzywa, suszone pomidory, pokrojoną natkę pietruszki, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Nakładać farsz na liście i ciasno zwijać.
Dno naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać gołąbki, podlać bulionem i dusić przykryte na wolnym ogniu do miękkości, od czasu do czasu sprawdzając stan bulionu. Gotowe podawać podsmażone na maśle.
Komentarze