Gołąbki z patelni

4.5 (186 ocen)

Szybsza wersja gołąbków

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    mąka
    sól
    pieprz
    owoc jałowca
    kminek
    ziarna kolendry
    1 szklanka bulionu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    pieprz
    cukier
    30-40g masła
    natka pietruszki lub kolendry
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Gołąbki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki 1. Kapustę pekińską szatkujemy i wkładamy do miski. Dodajemy zmielone mięso. Cebulę i czosnek kroimy i smażymy na oleju. Zrumienione dodajemy do miski z mięsem. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • przyprawy 2. Do moździerza wsypujemy parę ziaren owocu jałowca, po pół łyżeczki kminku i ziaren kolendry. Miażdżymy i ucieramy ze sobą. Dodajemy do miski z farszem.
  • obtaczamy w mące 3. Wyrabiamy gładkie kotleciki dotąd dopóki będą się dobrze razem sklejały. Formujemy kotleciki i obtaczamy w mące.
  • smażenie 4. Smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.
  • usmażone 5. Przekładamy na talerz.
  • baza sosu 6. Na tej samej patelni co smażyliśmy dolewamy bulion i czekamy aż się zagotuje.
  • zagęszczanie 7. Dajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem i cukrem wg uznania.
    Dodajemy rozpuszczoną 1 łyżeczkę mąki w 50ml wody. Po 5 minutach dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i zmniejszamy płomień do minimum. Mieszamy aż sos nabierze gładkiej i kremowej konsystencji.
  • gotowe 8. Gotowe.

Porady

* Nadmiar tłuszczu ze smażenia kotletów wylewam, żeby sos nie był za tłusty. * Posypujemy natką lub kolendrą i podajemy np. z kaszką kuskus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować