Gołąbki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską szatkujemy i wkładamy do miski. Dodajemy zmielone mięso. Cebulę i czosnek kroimy i smażymy na oleju. Zrumienione dodajemy do miski z mięsem. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Do moździerza wsypujemy parę ziaren owocu jałowca, po pół łyżeczki kminku i ziaren kolendry. Miażdżymy i ucieramy ze sobą. Dodajemy do miski z farszem.
3.Wyrabiamy gładkie kotleciki dotąd dopóki będą się dobrze razem sklejały. Formujemy kotleciki i obtaczamy w mące.
4.Smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.
5.Przekładamy na talerz.
6.Na tej samej patelni co smażyliśmy dolewamy bulion i czekamy aż się zagotuje.
7.Dajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem i cukrem wg uznania.
Dodajemy rozpuszczoną 1 łyżeczkę mąki w 50ml wody. Po 5 minutach dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i zmniejszamy płomień do minimum. Mieszamy aż sos nabierze gładkiej i kremowej konsystencji.
8.Gotowe.
Porady
* Nadmiar tłuszczu ze smażenia kotletów wylewam, żeby sos nie był za tłusty.
* Posypujemy natką lub kolendrą i podajemy np. z kaszką kuskus.
Komentarze