Gołąbki z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główke kapusty należy sparzyć.Lekko ostudzić i oddzielić wszystkie liście z główki.
2.Ryż wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i parzyć ok 5 minut, odcedzić.
3.Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
Dodać ją do ryżu, wymieszać, przykryć na 10 minut.
Po tym czasie dodawać do ryżu mięso, przyprawy, jajko, wymieszać.
W liście kapusty zawijamy farsz.
4.Na spó dużego garnka wykładamy 2 liście z kapusty(takie ktore nie przydały sie do zawinięcia gołąbkow), układamy gołąbki.
1,5 litra wody mieszamy z koncentratem pomidorowym i 1 łyżką przyprawy uniwersalnej, wlewamy do garnka z gołąbkami, tak zeby golabki byly zakryte.
Na wierzch też układamy 2-3 liście kapusty.
Gotujemy ok 50 minut.
Podajemy z ulubionym sosem np.pomidorowym badz przypieczone na oleju.
Komentarze