Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc). Gdy zmiękną ugotować (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i drobno pokroić.
2.Kaszę ugotować na pół twardo w posolonej wodzie Odsączyć i przestudzić.Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce masła.
3.Z kapusty odrzucić wierzchnie liście. Pozostałe zdjąć i włożyć do gorącej, lekko osolonej wody. Blanszować ( niezbyt długo, aby liście nie stały się zbyt miękkie). Wyjąć,ściąć grubsze części liści i ostudzić.
4.W miseczce połączyć ze sobą: mięso mielone, kaszę, cebulę, natkę i grzyby. Wbić jako, przyprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Całość dokładnie wymieszać.
5.Na każdy liść kapusty rozłożyć porcje kaszy z mięsem i ciasno zwinąć.
6.Sos pomidorowy: rozgrzać masło, połączyć z przecierem i bulionem. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodając po łyżce gorącego bulionu z przecierem (dzięki temu sos się nie zważy). Śmietanę wlać do sosu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
7.Gołąbki układać w dużym garnku wyłożonym liściem kapusty i zalać sosem.Gołąbki przykryć jeszcze pozostałymi liśćmi i gotować ok.60 minut. Podawać z ziemniakami polane sosem i posypane świeżym koperkiem. Smacznego!
Porady
* w wersji wegetariańskiej można pominąć mięso mielone i dać wówczas więcej kaszy i grzybów
Komentarze