2 duże kapusty pekińskie
50 dag mięsa z łopatki
25 dag wędzonego boczku
20 dag wiejskiej kiełbasy
1 woreczek białego ryżu
1 marchewka
1 mała cebula
Sól, pieprz
Gołąbki w kapuście pekińskiej z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z każdej kapusty delikatnie ściągnąć liście. Największe parzyć w gotującej się, lekko posolonej wodzie przez kilka sekund. Ostudzić. Wszystkie rodzaje mięs zmielić w maszynce. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć ze sobą i doprawić solą i pieprzem. Przygotowane liście z kapusty napełnić farszem, ostrożnie, ale dokładnie zawinąć. Przygotowane gołąbki włożyć do rondla wyłożonego pozostałymi liśćmi z kapusty. Zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. Gotowe podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Komentarze