Gofry ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki i szalotkę ścieramy na drobne wiórki. Papryczkę drobno siekamy. Ziemniaki odciskamy z wody. Odciśniętą wodę odstawiamy i czekamy, aż na dnie osadzi się skrobia. Wodę odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Do ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masę ziemniaczaną wykładamy po łyżce na natłuszczone płytki gofrownicy. Pieczemy kilka minut, aż gofry się ładnie zrumienią.
2.Grzyby zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły.
3.Szalotki kroimy na ósemki i szklimy na maśle. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone na paseczki grzyby i posiekaną papryczkę chili. Kilka minut razem dusimy. Całość zalewamy śmietanką, Dusimy jeszcze 5-10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Upieczone gofry polewamy obficie sosem grzybowym i posypujemy listkami świeżego tymianku.
Komentarze