Gofry ziemniaczane z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

Chrupiące gofry z surowych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego sosu z suszonych grzybów leśnych.

Składniki:

  • gofry:
    6-8 średniej wielkości ziemniaków
    szalotka
    świeża papryczka chili
    5-6 jajek
    około pół szklanki mąki pszennej
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa


    sos grzybowy:
    garść suszonych grzybów leśnych
    3 szalotki
    1/3 papryczki chili
    300 ml słodkiej śmietanki 30%
    łyżka masła
    sól
    pieprz

    świeży tymianek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gofry ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bgfbgv 1. Obrane ziemniaki i szalotkę ścieramy na drobne wiórki. Papryczkę drobno siekamy. Ziemniaki odciskamy z wody. Odciśniętą wodę odstawiamy i czekamy, aż na dnie osadzi się skrobia. Wodę odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Do ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masę ziemniaczaną wykładamy po łyżce na natłuszczone płytki gofrownicy. Pieczemy kilka minut, aż gofry się ładnie zrumienią.
  • image-0wf0ke3 2. Grzyby zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły.
  • image-2a22jdy 3. Szalotki kroimy na ósemki i szklimy na maśle. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone na paseczki grzyby i posiekaną papryczkę chili. Kilka minut razem dusimy. Całość zalewamy śmietanką, Dusimy jeszcze 5-10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Upieczone gofry polewamy obficie sosem grzybowym i posypujemy listkami świeżego tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować