Gofry na słono są dość nietypowe, ale moja rodzina bardzo je polubiła.
50 min
Składniki:
● 4 jajka
● 15 dag margaryny
● 30 dag mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● ok. 120 ml gazowanej wody mineralnej
● ok. 120 ml jogurtu naturalnego
● 1/2 cebuli
● 1/2 łyżeczki soli
● ząbek czosnku
● 5 łyżeczek posiekanej zieleniny (np. koperku, szczypiorku albo bazylii)
● olej do natłuszczenia gofrownicy
1.Cebulę i czosnek obieramy.
Cebulę kroimy w małą
kostkę. Czosnek przeciskamy
przez praskę.
2.Jajka ucieramy z margaryną.
Mąkę mieszamy z proszkiem
i wsypujemy do masy.
Miksujemy, stop niowo wlewając
wodę mineralną. Następnie,
ciągle miksując, dodajemy
jogurt, cebulę, czosnek
oraz zioła. Solimy.
3.Gofrownicę rozgrzewamy.
Przed pieczeniem pierwszego
gofra (później nie ma potrzeby)
dokładnie rozprowadzamy
tłuszcz za pomocą papierowego
ręcznika kuchennego.
Gofry pieczemy na złoto.
Porady
● Gofry możemy podawać z twarogiem ze szczypiorkiem, sosem tzatziki lub serowym dipem.
Komentarze