Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Jesienią coraz częściej sięgamy po treściwe i syte dania. Takim daniem jest właśnie ta zupa, bardzo gęsta i syta. Jak przygotujecie tą zupę, to już nie potrzeba drugiego dania. Najlepiej smakuje bardzo gorąca ze świeżym chrupiącym pieczywem. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    20 dag wędzonego boczku
    4 duże ziemniaki
    1 puszka białej fasolki ( drobnej )
    2 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    olej do smażenia
    woda
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obieramy, następnie razem z boczkiem kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Fasolkę odsączamy z zalewy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i przesmażamy lekko rumieniąc. Następnie przekładamy do garnka, a na patelni przesmażamy ziemniaki, przesmażone dajemy do cebuli i czosnku, na koniec rumienimy boczek i wrzucamy go z całym tłuszczem do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
  • 3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolkę, gotujemy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawami.
  • 4. Zupę podajemy bardzo gorącą. Smacznego.

Porady

Przypraw używamy dowolnych, ja użyłam gotowej mieszanki w które w skład wchodzą: majeranek, tymianek, kminek, kolendra, papryka słodka, czosnek, papryka słodka, kurkuma.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować