GĘSTA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA

4.5 (188 ocen)

  • 45 min

Pyszna i pożywna zupka. :)

  • 45 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 5-7


    Składniki:
    Średni kalafior,
    2 małe cebule,
    2 łyżki masła,
    7 większych ziemniaków,
    3 małe marchewki,
    pietruszka,
    garść posiekanej natki pietruszki,
    garść posiekanego koperku,
    200 g kremowego sera topionego,
    większy ząbek czosnku,
    curry,
    papryka ostra,
    papryka słodka,
    tymianek,
    sól,
    suszona pietruszka - 1/3 opakowania.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gęsta zupa kalafiorowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, wraz z pietruszką wkładam do garnka, zalewam około 1 l wody, zagotowuję. Całość gotuję z dodatkiem soli około 20 minut.
    W międzyczasie kalafiora dzielę na różyczki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw (spora ilość curry i papryki). Następnie dodaję do garnka, gotuję jeszcze około 8 minut.
    Wyjmuję pietruszkę i 1/2 warzyw. Miksuję razem z serkiem topionym i odrobiną zupy, wlewam z powrotem.
    Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować