Czekoladowa propozycja z owocami na schyłek lata, gdy dojrzewają jeżyny, ciasto dzięki bąbelkom wody gazowanej jest mięciutkie o lekkiej konsystencji, polane polewą czekoladową, proste do przygotowania, nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności.
45 min
Składniki:
Na 22 sztuki dużych babeczek
4 jajka
40 dag mąki tortowej
25 dag cukru trzcinowego brązowego
200 ml oleju roślinnego
300 ml wody gazowanej
4 łyżki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
2 łyżki nalewki porzeczkowej, jeżynowej, wiśniowej lub z aroni
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag świeżych jeżyn
Polewa czekoladowa
Jeżyny do dekoracji
Gazowane babeczki czekoladowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, oraz startą gorzka czekoladą.
2.Do drugiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, miksujemy, aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, wodę gazowaną, oraz nalewkę porzeczkową, miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia.
3.Tak przygotowane ciasto wylewamy do aluminiowych foremek do babeczek na wysokość ¾,
posypujemy jeżynami wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka. Zimne dekorujemy polewą czekoladową i jeżynami.
Komentarze