200 g masła
200 g mielonych orzechów laskowych
200 g mąki
200 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g marmolady dowolnej ja dałam różaną
Gałeczki orzechowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać zmielone orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę,
proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blaszce w sporych odstępach.
W każdej gałeczce zrobić wgłębienie palcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut.
Po ostygnięciu nałożyć we wgłębienia marmoladę.
Komentarze