Gałeczki z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodać jajko,mąkę ziemniaczaną,cebulę startą na grubych oczkach tarki doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formować okrągłe kule(według uznania),następnie wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 20 minut.
Wyłowić łyżką cedzakową i odstawić na bok.
2.Z wody w której gotowały się gałeczki odlać 1,5 szklanki.
Na patelni rozgrzać masło dodać mąkę i podsmażyć robiąc zasmażkę,wlać 1,5 szklanki wywaru z gałeczek i energicznie mieszać by nie powstały grudki,następnie dodać posiekany koperek oraz śmietanę,sól i pieprz do smaku,wymieszać i pogotować przez chwilę.
Gotowym sosem polać gałeczki.
Komentarze