Gałeczki z indyka w sosie koperkowym

5 (189 ocen)

  • 50 min

Delikatne,mięciutkie mięsko w aromatycznym sosie koperkowym,można je podać z ryżem,kaszą lub ziemniakami.

  • 50 min

Składniki:

  • na gałeczki:
    500 g mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    na sos koperkowy:
    1 pęczek koperku
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki maki pszennej
    majeranek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Gałeczki z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodać jajko,mąkę ziemniaczaną,cebulę startą na grubych oczkach tarki doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Z przygotowanej masy formować okrągłe kule(według uznania),następnie wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 20 minut.
    Wyłowić łyżką cedzakową i odstawić na bok.
  • 2. Z wody w której gotowały się gałeczki odlać 1,5 szklanki.
    Na patelni rozgrzać masło dodać mąkę i podsmażyć robiąc zasmażkę,wlać 1,5 szklanki wywaru z gałeczek i energicznie mieszać by nie powstały grudki,następnie dodać posiekany koperek oraz śmietanę,sól i pieprz do smaku,wymieszać i pogotować przez chwilę.
    Gotowym sosem polać gałeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować