GALARETKA CZY LIZAKI? ZE SKÓREK Z JABŁEK

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

z przepisu Mariolki K.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    skórki i zdrowe ,,resztki'' łącznie z pestkami z 4 kg jabłek i gruszek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Galaretka czy lizaki? ze skórek z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GALARETKA ZE  SKÓREK Z  JABŁEK. 1. Skórki obrane z jabłek i gruszek, oraz zdrowe resztki czyli gniazda nasienne razem z pestkami u mnie z 4 kg owoców. Jabłka można wykorzystać robiącej, marmoladę lub tak jak ja w syropie.
    Wszystkie zdrowe ,,resztki’’ z jabłek zalać wodą, u mnie 1,5 litra. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać szczyptę soli i gotować aż skórki zmękną.
    Wówczas Przecedzić przez gazę, naciskająć aby zebrać jak najwięcej płynu.
    Sok odmierzyć. U mnie było 1,5 litra soku. Dodać tyle samo cukru, czyli 1,5 kg. Zagotować mieszając, aby rozpuścić cukier. Zmniejszyć ogień i gotować aż do uzyskania tzw nitki.
    Przeprowadzić test na talerzyku, jak zaczyna krzepnąć, gotowe. Wtedy przelać do słoiczków. Zakręcić, nie pasteryzować tylko odwrócić do góry dnem na ok. 30 minut.
  • GALARETKA ZE  SKÓREK Z  JABŁEK. 2. Z tej porcji otrzymałam 2 słoiki półlitrowe i 1 dżemowy
  • cukierki - lizaki 3. Gdy chcemy uzyskać lizaki należy trochę dłużej pogotować.

Porady

Nie wolno trzymać w lodówce. Wstawiłam 1 słoiczek to masa zesztywniała na skałę. Miała być galaretka a okazało się, że ta masa jest idealna na lizaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować