Galaretka z kurczaka

5 (147 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Każdy ma swój własny sposób robienia galaretek z kurczaka. Spotykamy się z nimi na weselach, urodzinach i innych imprezach okolicznościowych, a tymczasem każda czymś się różni. Spośród tych wszystkich najbardziej smakuje mi mimo wszystko ta tradycyjna domowa.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki
    1/2 korzenia selera
    3 marchewki
    1,2 kg mięsa z kurczaka (mogą być 3 duże udka)
    3-4 kulki ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    7 jajek
    mały pęczek pietruszki
    1 żelatyna wieprzowa (np. Dr Oetker na 2,5 litra wywaru)
    1-2 łyżki vegety
    opcjonalnie sól, pieprz
    poza tym można dodać: groszek, kukurydzę
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki

Galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka włożyć umyte mięso. Marchewki i korzeń pietruszki obrać i pokroić w plastry. Korzeń selera również obrać, pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w garnku z mięsem i zalać wodą (wody nalać około 4 litrów, bo i tak odparuje w trakcie gotowania). Dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować na średnim ogniu około godziny (tak żeby mięso było miękkie).
    W międzyczasie ugotować jajka na twardo (7 minut), ochłodzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki.
    Gotowy wywar przecedzić przez sitko. Marchewkę zostawić do galaretek. Mięso z kurczaka obrać na mniejsze kawałki. Wywaru musi być dokładnie 2,5 litra (chyba, że macie inną żelatynę, to według opakowania). Dodać do niego vegetę i wedle uznania soli i pieprzu (osobiście nie dodaję soli i pieprzu, bo wolę żeby każdy osobiście doprawił sobie galaretkę wedle uznania). Do gorącego wywaru (palnik należy już wyłączyć, bo inaczej jak zagotujemy żelatynę, to nam już nie stwardnie) dodać opakowanie żelatyny i wymieszać dobrze.
    Osobiście galaretki robię w małych plastikowych opakowaniach po lodach, ale można do tego wykorzystać również miseczki. Do każdej włożyć trochę pietruszki, plaster jajka, plaster marchewki, mięso z kurczaka i zalać gotowym wywarem. Tak przygotowane galaretki zostawić do ostudzenia, a następnie umieścić w lodówce (i tam też przechowywać).
    Jeżeli nie dodaliście soli i pieprzu, to spożywać doprawione tymi przyprawami i polane lekko octem (tutaj polecam ocet winny). Galaretki łatwo się wyciąga, wystarczy lekko obkroić boki nożykiem lub widelcem i lekko potrząsnąć, a galaretka wypadnie z miseczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować