Galaretka wieprzowa z czosnkiem i cytryną w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki i części z głowy dokładnie czyścimy i myjemy.Następnie do dużego garnka wkładamy mięso z kością i dolewamy tyle wody żeby zakryła mięso i stawiamy na małym ogniu do gotowania.W czasie gotowania będzie się pojawiać na wierzchu szum,to trzeba łyżeczką pozbierać.Tą czynność tzeba powtarzać kilka razy.Jak już nie będzie się pokazywać szum to dodajemy marchewkę(wcześniej pokrojoną w plasterki),listki laurowe,ziele angielskie,ziarenka pieprzu i posolić.Gotujemy do tej pory jak będzie mięso odstawać od kości tzn.ok 2 godzin i odstawiamt na 2-3 godziny do puszczenia się kleju z mięsa.
2.Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia.Po wystygnięciu mięso oddzielamy od kości.Oddzielone mięso mielimy przez maszynkę jak na mielone.
3.W czasie gotowania można przygotować słoiki(u mnie 500ml),żeby były wmyte i suche.Do każdego słoika położyć da dnie plasterek cytryny i 2 łyżki mięsa(wcześniej zmielone).
4.Wodę z wywaru przecedzamy do drugiego garnka i stwiamy na małym ogniu.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,włoszczyznę i magię w płynie.Doprawiamy do smaku solą i gotujemy do zagotowania się.Wsypujemy do wywaru żelatynę i mieszamy.Gorącą zalewamy do słoika z mięsem.Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia,najlepiej na noc.
Komentarze