GALARETKA DROBIOWA

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry wody
    4-5 pałek z kurczaka
    1 filet z kurczaka
    włoszczyzna
    5 łyżeczek żelatyny
    Czosnek granulowany
    1 cebula
    groszek konserwowy
    2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na cząstki
    2 gałązki natki pietruszki
    2 listki laurowe
    przyprawa uniwersalna lub sól
    5 ziaren pieprzu kolorowego
    4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki Galantyna

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GALARETKA DROBIOWA 1. Mięso zalać 2 litrami wody, zagotować, zebrać szumowiny i gotować do miekkosci na małym ogniu, dodając włoszczyznę , cebulę, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz przyprawa uniwersalna lub sól do smaku .
    Pod koniec gotowania dodaję 2 gałązki natki pietruszki, po kilku minutach ją wyjmuję z wywaru.
    Mięso i włoszczyznę wyjąć a wywar przecedzić i odlać 1 szklankę wywaru . Rozpuscić w nim żelatynę. Wywar doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Podgrzewając na małym ogniu dokładnie ją rozpuścić. Wyjęte z wywaru mięso rozdrobnić, tak samo uczynić z marchewką.
    Nakładać do foremek pokrojone mięso z kurczaka i warzywa: marchew , groszek osączony oraz jajka Zalać chłodnym wywarem. Schłodzić do stężenia. Można na dno foremek dać sparzoną we wrzątku natkę pietruszki, ja nie dodaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować