Przepyszna galaretka,którą często robimy,jest lekka i bardzo pożywna.Lepiej przygotowywać ją ze swojskich kur,wtedy smak jest bardzie wyraźny i niepowtarzalny!
Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurę i skrzydełka umyć i osuszyć,kurę rozdzielić na mniejsze części,włożyć razem ze skrzydełkami do garnka,zalać 3l -3,5l wody,włożyć oczyszczoną i podpieczoną ze wszystkich stron cebulę,oczyszczoną marchewkę,korzeń pietruszki,dodać przyprawę,bulionetke i dwie łyżeczki pieprzu,zagotować,zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu czas od czasu mieszając(marchewkę wyjąć jak będzie miękka) wywar 50-65min,to zależy,warto próbować czy już jest dość klejący,mam na to taki sprawdzony sposób:nabrać odrobinę wywaru na łyżeczkę,podmuchać,zamoczyć lekko usta,podmuchać na nie,wdychając i wydychając powietrze przez kilka sekund,złączyć i rozłączyć usta,jeśli kleją się,to można już odstawić ;-)Pod koniec doprawić do smaku,włożyć pęczek natki pietruszki,zagotować,wyłączyć gaz i odstawić jeszcze na 10min. pod przykryciem.
2.Mięso wyjąć, oczyścić z kości,cebulę,natkę i korzeń pietruszki wyrzucić.Wywar przecedzić przez gazę i odstawić w zimne miejsce.
Do miseczek wkładać na dno pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę,wyłożyć warstwę groszku,na groszek wyłożyć mięso - gdy wywar zacznie tężeć,wlewać go ostrożnie do miseczek i odstawić do lodówki.Podawać galaretkę z warzywami lub według upodobań smakowych.
SMACZNEGO!!!
Komentarze