Galareta drobiowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj bulion według swojego przepisu lub przygotuj go na 2 porcjach z kurczaka dodając włoszczyznę. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy, mięso obram od kości, kroję w niewielka kostkę.
Gorący bulion przecedź przez drobne sitko. Żelatynę zalej zimną wodą (około pół szklanki wody lub zimnego bulionu), pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie włóż napęczniałą żelatynę do ciepłego rosołu i mieszaj ,aż do rozpuszczenia.
2.Na dno miseczek wyłóż troszkę pokrojonej marchewki, drobiu,groszku i pietruszkę. Zalej do połowy gorącym wywarem z żelatyną i poczekaj aż zastygnie.
3.Po zastygnięciu włóż do każdej miseczki plasterek jajka , ponownie posyp groszkiem , marchewką i zalej pozostałym bulionem. Odstaw do zastygnięcia w lodówce.
Komentarze