Galareta drobiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyścić, poporcjować włożyć do garnka, zalać wodą (ok. 3 litry) , włożyć marchewkę, pietruszkę, pora, przyprawić solą, dodać lubczyk, łyżkę curry, trochę ostrej papryki i ugotować aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5h ) następnie wyjąc wszystko z powstałego rosołu .Rosół przecedzić przez sito, mięso obrać i pokroić. Rosół podgrzać i dodać żelatynę według proporcji podanych na opakowaniu , doprawić do smaku według uznania.
Pokrojone mięso zmieszać z warzywami i posiekaną natką pietruszki. W misce na dnie poukładać pokrojone jajko, dodać mięso z warzywami i zalać wszystko rosołem. Wystudzić i odstawić do stężenia.
Najlepiej smakuje polana sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Smacznego!
Porady
Galaretę możemy przygotować w dużej misce lub w małych salaterkach.
Komentarze