Galuszki

4.48 (143 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam te węgierskie kluseczki- są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Doskonale pasują do mięs, sosów. Świetnie smakują również jako samodzielne danie np. polane masełkiem czy tartą bułką.

  • 30 min

Składniki:

  • -2 szklanki mąki pszennej
    -2 jaja
    -1,5 łyżki oleju
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -woda
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Galuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, olej i wbijamy jajka.
  • Ciasto na galuszki 2. Mieszamy, stopniowo dolewając tyle wody, by powstało jednolite, gęste ciasto, które z łatwością się miesza. (Konsystencja musi być gęstsza niż na kluski kładzione)
  • 3. Ciasto odstawiamy na 10 minut na odpoczynek. W tym czasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem soli.
  • 4. Łyżeczką szybko układamy na wrzątku porcje ciasta. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować