Frykaski z kurczaka w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • 45 min

sprawdzą sie dobrze jako przystawka albo na obiad

  • 45 min

Składniki:

  • 1duża pierś z kurczaka
    2 jajka
    piwo 500ml
    mąki tyle co zabierze ciasto(konsystencja ma być taka jak ciasto na naleśniki)
    Marynata do mięsa:
    1/2cytryny
    1łyżeczka suszonego tymianku
    1łyżeczka suszonego oregano
    sól, pieprz do samku
    50ml oliwy
    1ząbek czosnku posiekany(nie koniecznie)

Frykaski z kurczaka w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Sok z cytryny wycisnąć do niewielkiej miski. Dodac tymianek, oregano,sól, pieprz oliwę .Obrać ząbek czosnku i wycisnąć do marynaty .Całość starannie wymieszać .
    2.Filety z piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso najpierw pokroić w plastry , potem w paski , włożyć do marynaty i wymieszać . Całość przykryć i marynować ok.30min w lodówce .

    Ze składników(jajka,mąki,piwa ,soli) utrzeć ciasto jak na naleśniki
    3.Marynowaną pierś , zanużać w cieście piwnym. Smażyć z obu stron . Można podawać polane z sosem

Porady

Doskonale smakuja na obiad podane z rizotto .. Można frykaski polać sosem czosnkowym albo ketchupem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy