1duża pierś z kurczaka
2 jajka
piwo 500ml
mąki tyle co zabierze ciasto(konsystencja ma być taka jak ciasto na naleśniki)
Marynata do mięsa:
1/2cytryny
1łyżeczka suszonego tymianku
1łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do samku
50ml oliwy
1ząbek czosnku posiekany(nie koniecznie)
Frykaski z kurczaka w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Sok z cytryny wycisnąć do niewielkiej miski. Dodac tymianek, oregano,sól, pieprz oliwę .Obrać ząbek czosnku i wycisnąć do marynaty .Całość starannie wymieszać .
2.Filety z piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso najpierw pokroić w plastry , potem w paski , włożyć do marynaty i wymieszać . Całość przykryć i marynować ok.30min w lodówce .
Ze składników(jajka,mąki,piwa ,soli) utrzeć ciasto jak na naleśniki
3.Marynowaną pierś , zanużać w cieście piwnym. Smażyć z obu stron . Można podawać polane z sosem
Porady
Doskonale smakuja na obiad podane z rizotto .. Można frykaski polać sosem czosnkowym albo ketchupem
Komentarze