Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę. Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy ją na chwilę, aby napęczniała. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć. Zdejmujemy je z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Gotową gorącą frużelinę rozlewamy do słoiczków. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Zostawiamy je w takiej pozycji na noc. Po tym czasie słoiki przekładamy w suche i chłodne miejsce.
Życzę smacznego
Komentarze